Czy sushi może zaszkodzić?
Sushi czyli znana na całym świecie tradycyjna japońska potrawa, ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. I choć ta znana w obecnej formie, czyli niewielkich krążków z gotowanego ryżu, octu ryżowego, sosu sojowego, alg, ryby lub owoców morza, z dodatkiem warzyw i owoców występuje dopiero od około dwustu lat, to od wieków jest uznawana niezwykle pożywną i zdrową. Czy jednak sushi rzeczywiście jest zdrowe? Czy jest to danie lekkostrawne, i czy mogą po nim wystąpić kłopoty żołądkowe? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu!
Czy sushi jest lekkostrawne, i czy może zaszkodzić?
Popularne sushi uważane jest za wykwintne danie, które jest bogate w wartości odżywcze oraz lekkostrawne. Czy to jednak oznacza że jest zdrowe? Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiej jakości składniki zostały wykorzystane do jego przyrządzenia.
Podstawą sushi są ryby lub owoce morza, a więc świetne źródło białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego dostarczymy selenu, fosforu, witaminy D oraz witamin z grupy B.
Kolejnym nieodłącznym elementem sushi jest ryż, a więc świetne źródło węglowodanów złożonych, dostarczające również witamin z grupy B i E, oraz witaminy C.
Ostatnim składnikiem są warzywa, dostarczające minerałów, błonnika i witamin. Warto również wspomnieć, iż sushi jest zawijane w wodorosty nori, które również są bogate w witaminy, minerały, białko, węglowodany oraz jod który jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy.
Sushi – czy jest zdrowe?
Sushi składające się z wysokiej jakości składników, jest więc bardzo zdrowe. Jest to jeden z podstawowych elementów diety Japończyków, któremu zawdzięczają swą długowieczność. Regularne jedzenie sushi poprawia odporność, wpływa korzystnie na wzrok, tarczycę, kości i skórę oraz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. To jednak nie wszystko! Sushi jest niskokaloryczne, a więc sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki, oraz jest doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie.
Sushi a zdrowie
Pamiętajmy jednak, że sushi będzie zdrowe wyłącznie gdy przyrządzimy je w tradycyjny sposób z wysokiej jakości składników. W tym wypadku niezwykle istotne są bowiem podstawowe składniki, czyli ryby lub owoce morza, które powinny pochodzić z czystych łowisk. Dlaczego? Ponieważ mięso ryb hodowlanych lub łowionych w zanieczyszczonych zbiornikach może zawierać toksyny oraz szkodliwą dla zdrowia rtęć. Zamawiając więc sushi wybierajmy restauracje japońskie specjalizujące się w tym daniu, a gdy kupujemy gotowe opakowania, upewnijmy się co jest w składzie. Najzdrowsze ryby są bowiem oznaczone certyfikatem MSC na opakowaniu, co oznacza że złowiono je w sposób zrównoważony i na bezpiecznych, wolnych od zanieczyszczeń łowiskach.